2 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy z makaronem. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszne dania z makaronem naszych Czytelników. Pokochasz je!
Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
Składniki
15 dag wędzonego boczku
10-15 dag pieczarek
mała śmietana 30-proc.
żółtko
sól, pieprz
makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
tarty parmezan
Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty