Proste ciasto na weekend. Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Palce lizać! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Rewelacja! Zobaczcie przepis.
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Rewelacja! Zobaczcie przepis. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Rewelacyjne ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Proste i szybkie. Zobaczcie przepis!

Jeżeli macie ochotę na pyszne i szybkie ciasto na weekend – polecamy przepis naszej Czytelniczki.

Rewelacyjne ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem [PRZEPIS]

Składniki (blaszka 20 x 30 cm):

  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

Składniki na polewę z serka:

  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Kreatywność zależna od płci? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina
Często robię takie ciasta na niedzielę, zajadamy się całą rodzinką. A do popicia kompocik albo porzeczkowe caprio
Dodaj ogłoszenie