Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste ciasto na weekend. Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Palce lizać! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Rewelacja! Zobaczcie przepis.
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Rewelacja! Zobaczcie przepis. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Rewelacyjne ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem. Proste i szybkie. Zobaczcie przepis!

Jeżeli macie ochotę na pyszne i szybkie ciasto na weekend – polecamy przepis naszej Czytelniczki.

Rewelacyjne ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem [PRZEPIS]

Składniki (blaszka 20 x 30 cm):

  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

Składniki na polewę z serka:

  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska