Proste dania ze szparagami, które skradną twoje serce. Co zrobić ze szparagów? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zobacz, co można przygotować ze szparagów, by było prosto i pysznie. Na zdjęciu szparagi zawijane w boczek. Fot. Katarzyna Kośmider
Sezon na szparagi 2021 otwarty! Białe, zielone i fioletowe już pojawiają się w sprzedaży! Co można z nich przygotować? Jakie dania ze szparagami smakują wybornie? Szparagi z boczkiem czy zupa szparagowa? Makaron spaghetti ze szparagami czy szparagi z masłem i bułką tartą? Zebraliśmy dla Was przepisy na proste dania ze szparagami, które skradną wasze serca!

Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju, a kończy w czerwcu. Dlatego już teraz należy wykorzystać sezon i przygotować pyszne dania ze szparagami!

Poniżej znajdziecie przepisy na proste i pyszne dania ze szparagami w roli głównej:

  • Najprostszy przepis na szparagi – białe szparagi z bułką tartą i masłem
  • Zielone szparagi zawijane w boczek
  • Prosta zupa szparagowo-koperkowa
  • Makaron spaghetti z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce

W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie, o wyrazistym i ostrym smaku. Istnieją też szparagi fioletowe, ale nie są spotykane zbyt często.

Szparagi – obierać, czy nie?

Pamiętajmy, że białe szparagi należy obrać! Zielone są na tyle delikatne, że nie trzeba ich pozbawiać wierzchniej warstwy. Natomiast zarówno zielonym, jak i białym należy oderwać lub odciąć zdrewniałe końcówki.

Szparagi – czas gotowania

Zaletą szparagów jest prostota przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę.

  • Białe szparagi gotujemy do 15 minut
  • Kolorowe (zielone lub fioletowe) szparagi gotujemy ok. 5-8 min.

Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania. Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej.

Jakie dania można przygotować ze szparagów? Zobaczcie przepisy!

Szparagi z bułką tartą i masłem [PRZEPIS]

Białe szparagi - delikatne w smaku - najlepiej podać z bułką tartą i masłem.
Białe szparagi - delikatne w smaku - najlepiej podać z bułką tartą i masłem. fot. pixabay

Składniki

  • białe szparagi
  • sól
  • cukier
  • masło
  • 2 łyżki tartej bułki

Wykonanie
Białe szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół. Powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła, do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę ) i gotować około 30 minut pod przykryciem. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku, polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.

Zielone szparagi zawijane w boczek [PRZEPIS]

Zielone szparagi zawijane w boczek.
Zielone szparagi zawijane w boczek. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów 
  • boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry) 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie 
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien. 
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki. 
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. 
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku. 
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie. 
Przepis Katarzyny Kośmider

Prosta zupa szparagowo-koperkowa [PRZEPIS]

Prosta zupa szparagowo-koperkowa.
Prosta zupa szparagowo-koperkowa. Fot. Marta Góra

Składniki

  • szparagi zielone (dowolna ilość)
  • 2 wiązki koperku
  • masło
  • wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
  • śmietana
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.
Przepis Marty Góry

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce [PRZEPIS]

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce.
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki na 3 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 12 sztuk szparagów
  • 3 jajka
  • ocet
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • parmezan

Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie