2 z 12
Poprzednie
Następne
Przekąski do piwa. TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa i na imprezę [PRZEPISY]
Paluchy serowe do piwa Agnieszki Sznajder
Składniki
25 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
Dodatkowo
1 rozmącone jajo
kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 19 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.