Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski do piwa. Włoskie paluszki grissini z szynką dojrzewającą i bazylią [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Włoskie paluszki grissini z szynką dojrzewającą i bazylią. Zobaczcie przepis!
Włoskie paluszki grissini z szynką dojrzewającą i bazylią. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Cudownie chrupiące grissini – tradycyjne włoskie chlebowe paluszki. Zobaczcie przepis w dwóch wersjach – dla osób na diecie bezglutenowej lub tradycyjny – ze zwykłej mąki pszennej.

Włoskie paluszki grissini z szynką dojrzewającą i bazylią wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej. Można przygotować je zarówno z maki bezglutenowej jak i zwykłej.

Składniki:

  • opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
  • 150 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g oleju lub oliwy
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej
  • świeża bazylia

Wykonanie:
Rozpuścić 25 g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250 g mieszanki do wypieku pizzy lub zwykłej mąki pszennej i wymieszać.
Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska