Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Zobaczcie przepis!
Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Cebularze to pyszne drożdżowe bułeczki z cebulowym farszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem to pomysł na pyszną domową przekąskę. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 cebul
  • 1,5 łyżki czarnuszki
  • 10 dag sera żółtego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Oprószyć solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W wyrośniętego ciasta uformować owalne placuszki. Ułożyć je na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli. Wierzch posypać żółtym serem oraz czarnuszką.
Cebularze piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska