Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Łatwa tortilla pszenno-żytnia z warzywami na patelnię [PRZEPIS]

mad
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami na patelnię to pomysł na świetną przekąskę.
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami na patelnię to pomysł na świetną przekąskę. Joanna Tokarz
Tortilla to pyszna i zdrowa przekąska. Zobaczcie przepis.

Przepisem na domową tortillę z warzywami na patelnię podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szklanki do podsypywania
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej)
  • 1 filet drobiowy średni
  • połowa świeżej papryki
  • połowa pomidora
  • 8 listków sałaty
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego light
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka maggi
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki przypraw: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka
  • szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu
  • sól do smaku
  • por do dekoracji


Wykonanie

Mąkę, wodę, sól i olej połączyć ze sobą. Zagnieść ciasto, jeśli trzeba dosypać odrobinę mąki. Uformować 4 kulki takiej samej wielkości.
Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki (ok 2-3mm) na około 28cm średnicy, podsypując blat mąką.
Filet z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy i przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażyć ciągle mieszając, by warzywa się nie przypaliły, na koniec połączyć z kurczakiem.
Jogurt naturalny połączyć z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, maggi, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Liście sałaty umyć i podzielić na małe kawałki. Krążki tortilli usmażyć na rumiano z każdej strony bez dodatku tłuszczu (na mocno rozgrzanej patelni).
Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały.
Na każdy placek położyć sałatę, polać sosem czosnkowym i nałożyć farsz mięsno-warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczyć otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska