Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski na długie wieczory – przepisy na domowy street food: gyros, pita z kurczakiem i zdrowe frytki

opr. Magda Smoleń
Tęsknisz za lokalnymi specjałami sprzedawanymi wprost z przyulicznych budek? Nic prostszego! Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie. Zobacz przepisy!
Tęsknisz za lokalnymi specjałami sprzedawanymi wprost z przyulicznych budek? Nic prostszego! Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie. Zobacz przepisy!
Gyros w aromatycznych przyprawach, pita z awokado i piersią z kurczaka czy zdrowe frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym. Zobaczcie nasze propozycje na smaczne przekąski na wieczory, które z powodzeniem przygotujecie w domu.

Jesienno-zimowa aura nie zawsze zachęca do spacerów, za to stwarza idealną okazję do pozostania we własnej kuchni i oddawania się kulinarnym eksperymentom. A co, jeśli tęsknisz za lokalnymi specjałami sprzedawanymi wprost z przyulicznych budek? Nic prostszego! Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie!

Domowy street food jest dużo zdrowszy. Jak zrobić popularne dania w domu?

Czas spędzony w domu może być bardzo kreatywny i smaczny. Długie wieczory warto wykorzystać na przygotowanie swoich ulubionych dań, a nawet odtworzenie smaków potraw, jadanych w restauracjach lub kupowanych w ulicznych budkach i food truckach. Domowe street foodowe przekąski mogą być nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też dużo zdrowsze. Warzywne frytki, gyros, a może nadziewane chlebki pita? Opcji jest wiele i każda z nich z pewnością zaspokoi apetyt i oczaruje niejedno, stęsknione letnim klimatem, serce i podniebienie.
Takie przysmaki sprawdzą się też doskonale, np. podczas wieczornych seansów we własnym domowym kinie.

Pita z awokado i piersią z kurczaka.
Pita z awokado i piersią z kurczaka.

Pita z awokado i piersią z kurczaka [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżeczki Vegety Natur do indyka i dań z drobiu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurty typu greckiego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • bułka pita

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić Vegetą Natur i pieprzem, smażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić. Awokado pokroić w kostkę, zblendować, doprawić przyprawami, dodać sok z cytryny, czosnek, jogurt, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Bułkę pita włożyć na krótko do piekarnika. Ciepłą bułkę wypełnić kurczakiem i sosem z awokado.

Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym.
Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym.

Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • Vegeta Natur do frytek i chipsów
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • pieprz
  • dodatkowo: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić w słupki i umieścić w oddzielnych naczyniach. Skropić obficie oliwą z oliwek. Bataty posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw i dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać Vegetę Natur do frytek i chipsów, wymieszać. Warzywa ułożyć równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st., do miękkości. W międzyczasie przygotować sos – do miseczki dodać jogurt naturalny, łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem i pieprz. Wymieszać, posypać szczypiorkiem. Frytki serwować z dodatkiem natki pietruszki albo kolendry, świeżych warzyw oraz dipów, czosnkowego lub guacamole.

Gyros w aromatycznych przyprawach.
Gyros w aromatycznych przyprawach.

Gyros w aromatycznych przyprawach [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do gyrosa
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • Ogórek zielony
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do sałatek i dipów
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty
  • zielone Pesto Genovese Podravka
  • 4 tortille

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, skropić oliwą z oliwek, dodać Vegetę Natur do gyrosa i dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej patelni do złotego koloru. Następnie przygotować sos – połączyć jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, 1/4 startego ogórka oraz Vegetę Natur do sałatek i dipów. Pomidora i resztę ogórka pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w cienkie paski. Środek tortilli posmarować pesto, kolejno ułożyć sałatę, pokrojone warzywa i kurczaka. Dół placka zawinąć do góry, boki złożyć ciasno do środka. Podawać z sosem jogurtowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska