Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Francuskie ślimaki...
fot. materiały prasowe

Przekąski na letnie przyjęcie. TOP 10 dań, które warto przygotować [PRZEPISY]

Francuskie ślimaki

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.

Zobacz również

Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa NA ŻYWO. Lechia znów będzie lepsza? Gdzie oglądać?

Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa NA ŻYWO. Lechia znów będzie lepsza? Gdzie oglądać?

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Polecamy

Skażenie wodociągu. Wójt: To akt wandalizmu, są nagrania z kamer

Skażenie wodociągu. Wójt: To akt wandalizmu, są nagrania z kamer

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Prezes Comarchu o kondycji finansowej Cracovii

Prezes Comarchu o kondycji finansowej Cracovii