Przekąski na letnie przyjęcie. TOP 10 dań, które warto przygotować [PRZEPISY]
Francuskie ślimaki
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.