6 z 12
Poprzednie
Następne
Przekąski do piwa. TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa i na imprezę [PRZEPISY]
Kęski z kurczaka w orzeszkach Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1/2 kg piersi z kurczaka
20 dag orzeszków ziemnych
przyprawa do kurczaka pieczonego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Wykonanie
Pierś pokroić w dowolnej wielkości kęski (raczej staramy się, aby nie były zbyt grube). Posypać przyprawą do kurczaka i zostawić na około godzinę.
Orzeszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jajka roztrzepać dodając mąkę i szczyptę soli (jeżeli ciast jest zbyt gęste dodać wodę, tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego). Do ciasta wkładać kawałki mięsa, następnie panierować je w orzeszkach i piec w głębokim oleju około 5 minut.
Można podać z ulubionym dipem. Same również doskonale smakują.