2 z 11
Poprzednie
Następne
Przepis na chleb. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba [PRZEPISY]
Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki
Składniki
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg mąki żytniej
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/2 litra wody (może być również serwatka)
łyżka soli
szczypta cukru
do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek
Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.