Przepis na chleb. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba [PRZEPISY]
Prosty chleb na zakwasie Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki na zakwas
tyle samo wody i mąki razowej (np. 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki)
Składniki na chleb (dzień pierwszy)
45 dag zakwasu
75 dag mąki pszennej
750 ml wody
kminek
Składniki na chleb (dzień drugi)
50 dag mąki pszennej
25 dag mąki żytniej
120 ml wody
2 łyżki soli
1/2 kostki drożdży
do wyboru – słonecznik, czarnuszka, sezam
Wykonanie
Zakwas. Do słoika przez 7-8 dni dodawać tyle samo mąki i wody - np. 4 łyżki mąki i 4 łyżki wody. Po około tygodniu zakwas jest gotowy.
Chleb. W pierwszy dzień wziąć 45 dag zakwasu, 75 dag mąki pszennej, 750 ml wody, kminek. Zamieszać, odstawić na 12 godzin. Następnego dnia dodać 50 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytnej oraz ok. 120 ml wody, 2 łyżki soli, pół kostki drożdży i – do wyboru – ziarna słonecznika, czarnuszki lub sezamu. Wyrobić mikserem, przełożyć do trzech brytfanek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Górę spryskać wodą. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 170. Piec ok. 50 minut.