Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na leczo z cukinią i leczo z kiełbasą. Jak zrobić leczo? Przepis na leczo z pieczarkami

Magdalena Kuś
Przepis na leczo z cukinia i z kiełbasą. Jak zrobić leczo? Leczo z kiełbasą, leczo do słoików
Przepis na leczo z cukinia i z kiełbasą. Jak zrobić leczo? Leczo z kiełbasą, leczo do słoików Archiwum
Przepis na leczo. Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo.

Leczo to potrawa węgierska. Najczęściej podawane ono jest jako dodatek do potraw mięsnych lub do ziemniaków. Ostatnio co raz częściej leczo stanowi danie a nie dodatek. Wtedy warto dodać do niego mięso.

Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich - leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • Olej lub oliwa do smażenia
  • 0.50 kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz wedle uznania

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie.
2. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, następnie pokroić w drobne paski, wrzucić do garnka lub brytfanki, dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
3. Zeszkloną cebulę dodać do papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie pod przykryciem.
4. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, który został po smażeniu cebuli. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodać ją do garnka z warzywami.
5. Całość dusić, aż papryka zupełnie zmięknie (ok. 20 minut). W tym czasie smaki powinny się dobrze wymieszać.
6. Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Całość doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec dodać sól i pieprz wedle uznania. Fanom ostrzejszej kuchni polecamy dodać trochę ostrej papryki w proszku.

UWAGA: Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego odgrzane jest pyszne! Nie należy się spieszyć i dać składnikom czas by smaki wymieszały się ze sobą całkowicie.

Leczo smakuje pysznie, gdy jest zrobione ze świeżych warzyw, dlatego najlepiej smakuje w lecie. Jednak zawsze możemy przygotować to danie w sezonie i przechować w słoiku na zimę.

Przepis na leczo do słoików od Andrzeja Łukańko

Składniki:

  • 2 kg różnobarwnej papryki
  • 2 kg twardych pomidorów
  • 2 kg papryki
  • 80 dag cebuli
  • 2 główki obranego czosnku
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • Ostre papryczki wedle uznania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W garnku o grubym dnie na oleju partiami zeszklić pokrojoną cebulę, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Przełożyć cebulę i paprykę wraz z olejem do garnka o pojemności 5-6 litrów.
2. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli i papryki. Całość dusić przez około 20 minut często mieszając. Następnie dodać czosnek, sól i pieprz. Ostrożnie dodajemy też ostre papryczki lub z nich rezygnujemy. Gorące leczo wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 15-20 minut w zależności od ich pojemności.

UWAGA: Do lecza można dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około 1 kg. Wtedy należy dusić całość 30 minut.

Przepis na leczo z boczkiem i kiełbasą

Składniki:

  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pomidorów
  • Dwie duże cebule
  • 100 gram wędzonego boczku
  • smalec (2 duże łyżki)
  • 1/2 kg suchej kiełbasy
  • Łyżeczka papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki.
2. Boczek kroimy w paski, następnie smalec rozpuszczamy w garnku i kolejno dodajemy do niego boczek oraz cebulkę. Całość podsmażamy przez kilkanaście minut - następnie dodajemy wszystkie warzywa. Na 5 minut przed końcem dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Przepis na leczo z cukinią

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 5 papryk (najlepiej różne kolory)
  • 2 pętka kiełbasy wiejskiej (ważne by była pikantna)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Paprykę i cebulę kroimy w paski, kiełbasę i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, ząbek czosnku rozgniatamy. Podsmażamy cebulę i kiełbasę, aż się zarumienią ( najlepiej na oliwie ). Dorzucamy na patelnię paprykę, pieczarki i cukinię. Następnie gotujemy całość pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ważne by użyć dużego garnka, co ułatwi mieszanie.
2. Równocześnie przelewamy pomidory razem z sokiem do innego naczynia, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, majeranek, zioła prowansalskie i czosnek). Po 10 minutach dolewamy sok z pomidorami do reszty warzyw i wymieszaną całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. Godzinę, od czasu do czasu mieszając. Jeśli konsystencja leczo jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody.

Przepis na pikantne leczo węgierskie z cukinią i chorizo

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 pętka Chorizo
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina koperku

Przygotowanie:

1. Cukinię i papryki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać chorizo i smażyć bardzo krótko (około 5 minut).
2. Do garnka wlać pół szklanki wody, dodać pokrojone warzywa i gotować, aż wszystko zmięknie.
3. Następnie dodać do warzyw cebulę i chorizo. Całość dusić pod przykryciem przez następne 20 minut.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i dodać do reszty warzyw. Całość doprawić solą i pieprzem. Można też dodać zioła (oregano, zioła prowansalskie). Dusimy wszystko pod przykryciem przez następne 30 minut i na koniec dodajemy jedną łyżkę drobno krojonego koperku.

UWAGA: Jeśli chcesz dodać ostrości, dodaj ostrą paprykę w proszku lub węgierską pastę paprykową. Do lecza możemy dodać kabaczek i inne warzywa, np.: fasolkę szparagową.

SMACZNEGO!

Zobacz koniecznie:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska