Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2024. TOP 10 przepisów na pyszne, domowe pączki naszych Czytelników
Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej Katarzyny Jaworek
Składniki
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
50 g drożdży
1,5 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
80 dag mąki
50 g margaryny
1,5 łyżki spirytusu
słoiczek konfitury wiśniowej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.