
Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfiturą wiśniową
Składniki:
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
50 g drożdży
1,5 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
80 dag mąki
50 g margaryny
1,5 łyżki spirytusu
słoiczek konfitury wiśniowej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą
Składniki:
szklanka mleka
4 żółtka
20 g drożdży
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżka cukru kryształu
600 g mąki tortowej
50 g margaryny
szczypta soli
łyżka spirytusu
Składniki na krem:
300 ml śmietany 36 proc.
łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
tabliczka białej czekolady
kakaowa posypka do dekoracji
olej do smażenia
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć pączki na rumiano z dwóch stron.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekroić na pół i przełożyć kremem kawowym.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polać pączki. Wierzch oprószyć kakaową posypką.
Smacznego!

Szybkie i proste pączki z serkiem ricotta.
Składniki:
200 g sera ricotta
2 jajka
75 g mąki (ok. pół szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
olej/smalec do smażenia
cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Pączki serowe
Składniki:
serek homo naturalny
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
sól (szczypta)
olej do smażenia
Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkami i cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą - wyrobić na gładką masę.
W garnku rozgrzać olej. Z ciasta urywać po kawałku i formować małe pączki. Smażyć na mocny rumiany kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.