Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę. Ramen, czyli rozgrzewająca japońska zupa. Jak zrobić ramen w domu? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ramen to pyszna japońska zupa. Zobacz, jak ja zrobić.
Ramen to pyszna japońska zupa. Zobacz, jak ja zrobić. Fot. Paulina Nosek
Gdy za oknem chłód warto zjeść rozgrzewającą zupę. Ramen, czyli japońska zupa na bogato to propozycja na pyszny niedzielny obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania japońskiej zupy ramen są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie.

Przepis na ramen

Składniki

  • korpus gęsi
  • korpus kaczki
  • duży pęczek włoszczyzny
  • 100 g imbiru
  • 3 papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Teriyaki

Dodatkowo

  • 2 piersi gęsi
  • 100 g wędzonego tofu
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g krewetek
  • 100 g marynowanych pędów bambusa
  • listek nori
  • pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 6 jajek
  • garść kiełków brokuła
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron

Wykonanie
Do garnka włożyć korpus gęsi i kaczki, zalać wodą, dodać obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzić wywar, doprawić sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.
Z piersi gęsi ściągnąć skórę, pokroić w cieniutkie plasterki. Doprawić sosem sojowym oraz miodem i odłożyć na godzinę do lodówki.
Następnie usmażyć ją na gęsim smalcu i odłożyć na duży talerz. 
Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odłożyć. Dodać pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce.
Przepis Pauliny Nosek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska