Przepis na zupę. Ramen, czyli rozgrzewająca japońska zupa. Jak zrobić ramen w domu? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ramen to pyszna japońska zupa. Zobacz, jak ja zrobić.
Ramen to pyszna japońska zupa. Zobacz, jak ja zrobić. Fot. Paulina Nosek
Udostępnij:
Gdy za oknem chłód warto zjeść rozgrzewającą zupę. Ramen, czyli japońska zupa na bogato to propozycja na pyszny niedzielny obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania japońskiej zupy ramen są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie.

Przepis na ramen

Składniki

  • korpus gęsi
  • korpus kaczki
  • duży pęczek włoszczyzny
  • 100 g imbiru
  • 3 papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Teriyaki

Dodatkowo

  • 2 piersi gęsi
  • 100 g wędzonego tofu
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g krewetek
  • 100 g marynowanych pędów bambusa
  • listek nori
  • pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 6 jajek
  • garść kiełków brokuła
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron

Wykonanie
Do garnka włożyć korpus gęsi i kaczki, zalać wodą, dodać obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzić wywar, doprawić sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.
Z piersi gęsi ściągnąć skórę, pokroić w cieniutkie plasterki. Doprawić sosem sojowym oraz miodem i odłożyć na godzinę do lodówki.
Następnie usmażyć ją na gęsim smalcu i odłożyć na duży talerz. 
Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odłożyć. Dodać pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce.
Przepis Pauliny Nosek

Kobiety i niepodległość - cz. I

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie