Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla, które skradną twoje serce. TOP 10 dań z grilla, które warto przygotować [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
TOP 10 dań z grilla, które warto przygotować. Zobacz przepisy na grilla. Na zdjęciu aromatyczne żeberka z grilla.
TOP 10 dań z grilla, które warto przygotować. Zobacz przepisy na grilla. Na zdjęciu aromatyczne żeberka z grilla. Fot. Paweł Epler
Jakie dania z grilla zrobić, by było smacznie i efektownie? Które potrawy to absolutny HIT? Na grillu nie może zabraknąć pysznych mięs w marynatach, szaszłyków, sałatek do grilla i sosów. Zobaczcie TOP 10 potraw na grilla, które warto przygotować.

Grillowane kiełbasy i karkówka to dla większości podstawa udanego barbecue. Co można jeszcze przygotować? Zobacz przepisy na grilla, które skradną twoje serce. TOP 10 dań z grilla. Poniżej znajdziecie:

Spis treści

Grillowana polędwiczka z sosem grillowym [PRZEPIS]

Grillowana polędwiczka z sosem grillowym.
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym. Fot. archiwum

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem grillowym.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera

Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto [PRZEPIS]

Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto.
Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 10 malutkich marynowanych pieczarek
  • około 5 dag startego sera mozzarella
  • 2 garści świeżej rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawa do grilla
  • pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na około godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze [PRZEPIS]

Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze.
Soczyste grillowane żeberka w aromatycznej glazurze. Fot. Paweł Epler

Składniki:

  • 2 kg mięsnych żeberek
  • główka czosnku
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżka ostrej papryki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soli
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • cytryna pokrojona w grube plastry

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny

Wykonanie
Żeberka pokroić na mniejsze porcje. W wielkim garze ugotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki oprócz żeberek. Gotować na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączyć i włożyć żeberka. Zostawić na całą noc. Minimalnie na 12 godzin. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągnąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem, wymieszać składniki glazury i posmarować nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec żeberka około 30 minut.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka [PRZEPIS]

Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka.
Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw z dodatkiem kurczaka. Fot. archiwum

Składniki

  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1/2 żółtej cukinii
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy

Składniki na sos

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry delikatnie posypać solą i pieprzem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posypać solą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie umyć ponownie i osuszyć plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Warzywa doprawić jeszcze pieprzem i polać olejem. Grillować na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.
Kurczaka pokroić w plastry dowolnej wielkości, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, zgrillować.
Składniki sosu wymieszać trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, dodać zgrillowanego kurczaka i polać sosem. Udekorować natką pietruszki.
Przepis Magdaleny Jarzynki Jendrzejewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!

Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami [PRZEPIS]

Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami.
Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • cukinia
  • pomidor
  • 3 duże pieczarki
  • 2 małe cebule
  • 150 g boczku

Składniki na marynatę do szaszłyków

  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół opakowania pieprzu
  • przyprawa ziołowa do grilla
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie
Przyprawy wymieszać z olejem. Cukinię oraz obrane pieczarki pokroić w plastry, pomidora oraz cebule w ćwiartki, a boczek w plastry. Nałożyć na patyczki do szaszłyków: cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora, cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora i ostatnią cukinię. Polać dokładnie marynatą i zostawiać w lodówce. Grillować.
Przepis Aleksandry Faiks

Szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]

Szaszłyk z łososiem i warzywami.
Szaszłyk z łososiem i warzywami. Fot. 123 RF

Składniki

  • 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
  • 2 średnie ziemniaki
  • cukinia
  • cytryna
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka płynnego miodu

Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami [PRZEPIS]

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami.
Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"

Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym [PRZEPIS]

Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym.
Pstrągi z grilla z sosem jogurtowym. Fot. archiwum

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz
  • zioła: oregano, melisa

Sos jogurtowy:

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku [PRZEPIS]

Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku.
Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki dla 2-3 osób

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 ml kefiru (do podania)

Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki. 
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider

Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato” [PRZEPIS]

Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato”. Zobacz, jak zrobić!
Sos czosnkowy do dań z grilla „na bogato”. Zobacz, jak zrobić! fot. pixabay

Składniki

  • serek „Bieluch”
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie sosu czosnkowego
Serek przełożyć do miski, dodać śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska