Przepisy na grilla. Nietypowe dania z grilla [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla na majówkę 2020.
Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla!

Przepisy na grilla.**Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla!**

Ziemniaki z grilla.
Ziemniaki z grilla.

Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 10 plasterków boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 batat
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Szaszłyki z krewetek.
Szaszłyki z krewetek.

Grillowane szaszłyki z krewetek w marynacie ze złotych owoców i suszonego mango [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 opakowanie krewetek (mogą być świeże lub mrożone)
  • 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 70 g mango Bakalland
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie
Na patelni podgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy złote owoce oraz mango, do których wlewamy sok wyciśnięty z połówek cytryny i limonki. Podsmażamy do momentu uzyskania delikatnego sosu. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i delikatnie solimy oraz przed grillowaniem skrapiamy je delikatnie dokiem z cytryny i limonki oraz kilkoma kroplami oliwy. Grillujemy przez ok. 5 minut i polewamy sosem z bakalii. Najlepiej smakować będą z chrupiącą bagietką i masłem czosnkowym.

Żeberka z grilla.
Żeberka z grilla.

Żeberka w marynacie z suszonej wiśni z grillowaną kukurydzą [PRZEPIS]

  • 1 kg żeberek
  • 100 g wiśni soczystej Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • pół szklanki soku z czarnej porzeczki
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 świeże kukurydze
  • sól
  • oliwa


Wykonanie

Na patelni podsmażamy na kilku kroplach oliwy suszoną wiśnię i żurawinę, dodając do nich sok z czarnej porzeczki. W trakcie redukowania sosu dodajemy przyprawy. Do gotowej marynaty, którą wcześniej odrobinę studzimy wkładamy żeberka. Najlepiej żeby marynowały się przez całą noc. Gotowe żeberka grillujemy przez ok 30-40 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Do żeberek najlepiej pasować będzie grillowana razem z nimi z odrobiną soli kukurydza.

Burger z grilla.
Burger z grilla.

Burger z grillowaną piersią z kurczaka i żurawiną [PRZEPIS]

Majówkowy grill jest doskonałą okazją do przyrządzenia domowych burgerów. Klasyczny amerykański burger przyrządzamy na wolnym powietrzu w trakcie tzw. barbecue składa się z pszennej bułki, mielonego mięsa wołowego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. My proponujemy burgera z soczystej wołowiny ze słodkim sosem żurawinowym.

Składniki (porcja dla 4 czterech osób)

  • sałata
  • 4 bułki do burgerów
  • kilogram wołowiny
  • 300 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • Składniki na dressing
  • 250 g żurawiny Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Wykonanie
Jeszcze przed grillowaniem przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy żurawinę i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Odkładamy do wystygnięcia. Wołowinę przyprawiamy i formujemy z niej burgery. Układamy na ruszcie. Każdą ze stron grillujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą z bułek przecinamy na pół i kładziemy na grillu. Pozostawiamy na około 2 minuty. Zdejmujemy, gdy pieczywo będzie chrupiące. Układamy na jednej z połówek liść sałaty, smarujemy sosem żurawinowym. Potem układamy gotowe burgery i plastry sera. Ponownie nakładamy sos i liść sałaty. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Szaszyki z grilla.
Szaszyki z grilla.

Szaszłyki z suszoną wiśnią owiniętą bekonem [PRZEPIS]

Szaszłyki są gwiazdą prawie każdego grillowania. Zazwyczaj wybieramy kurczaka lub kawałki wieprzowiny, do których dodajemy różne warzywa, które akurat mamy pod ręką. A gdyby tak, wypróbować słodko-słone szaszłyki i połączyć suszoną, soczystą wiśnię z opieczonym, chrupiącym boczkiem? Goście docenią pyszną przystawkę.

Składniki

  • 10 plastrów boczku
  • 100 g wiśni soczystej Bakalland
  • 1 limonka


Wykonanie

Boczek kroimy w plastry. Następnie owijamy nim kilka wiśni i nabijamy na patyczki. Kładziemy na grill i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Grillujemy, aż boczek się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący.

Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym

Zobacz koniecznie:Majówka 2019. Najlepsze, sprawdzone przepisy na dania z grilla naszych Czytelników

Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla

Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]

Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Rząd obiecuje wspomóc psychiatrię dziecięcą

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dorota

Potwierdzam do pieczonych ziemniaków perła smakuje przepysznie. Przy kolejnym grillu też skorzystam z waszego przepisu.

t
tryk
2019-05-16T19:27:29 02:00, fiolek:

Przepis na ziemniaki skradł moje serce. Jak podałem takie z zimną perłką w towarzystwie goście byli zachwyceni.

o, moje ulubione piwko, też często króluje na sobotnich domówkach u nas :)

f
fiolek

Przepis na ziemniaki skradł moje serce. Jak podałem takie z zimną perłką w towarzystwie goście byli zachwyceni.

S
Sławek

ja już szukam ładnych mięsnych żeberek do mojej marynaty z ketchupem pikantnym Kotlina, paluszki lizać, jak my się stęskniliśmy za sezonem grillowym, szkoda gadać.

Dodaj ogłoszenie