Przepisy na grilla. Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne ryby z grilla. pixabay.com
Ryby z grilla – sprawdzone przepisy. Osoby dbające o zdrową sylwetkę powinny na grilla częściej wybierać ryby. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Ryby z grilla oprócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze dla naszego organizmu to również wymagają zdecydowanie krótszej obróbki termicznej. Jak wybrać dobrą rybę na grilla? Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby.

Czytaj także

Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.

Zobaczcie przepisy na ryby z grilla!

Łosoś cytrynowy z grilla.
Łosoś cytrynowy z grilla.

Ryby z grilla: łosoś grillowany w marynacie cytrynowej [PRZEPIS]

Składniki

  • 60 dag odfiletowanego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 5 listków bazylii
  • cytryna
  • 4 łyżki oleju ziołowego
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • zielenina
  • cytryna do dekoracji

Wykonanie
Czosnek, tymianek i bazylię posiekać. Wyciśnięty sok z cytryny połączyć z olejem. Łososia pokroić na 6 porcji, przełożyć do miski. Posypać czosnkiem, ziołami i pieprzem, polać marynatą. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Osączyć, osolić, poukładać na folii aluminiowej (brzegi podnieść). Grillować 10 minut. Udekorować zieleniną i cytryną. Można polać lekkim sosem.
Przepis Marii Szymczak

Szaszłyk z łososia.
Szaszłyk z łososia. 123 rf

Ryby z grilla: szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]

Składniki

  • 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
  • 2 średnie ziemniaki
  • cukinia
  • cytryna
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka płynnego miodu

Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai

Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym
Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym archiwum

Ryby z grilla: łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
  • 4 placki tortilli
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 1 papryka świeża zielona
  • 1 por
  • 2 średnie marchwie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • sos koperkowy (np. domowy lub Tarsmak)

Wykonanie
Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym.

Grillowany łosoś.
Grillowany łosoś.

Ryby z grilla: grillowany łosoś w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą [PRZEPIS]

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • duży pomidor
  • pęczek świeżej kolendry
  • papryczka chili
  • limonka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • 80 g kuskusu

Wykonanie
Filety z łososia podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne i resztę pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia po 5 minut z każdej strony. Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).
Na talerzu ułożyć kuskus, na nim łososia i na wierzchu sałatkę.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Śledź z grilla.
Śledź z grilla. archiwum

Ryby z grilla: śledź z grilla z zielonym masłem [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 świeże śledzie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej rzeżuchy
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie
Śledzie wewnątrz natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, rzeżuchą, solą i pieprzem. Zawinąć w papier pergaminowy i uformować na kształt wałka. Wstawić do lodówki, a po schłodzeniu pokroić w plastry o grubości 3 cm. Ryby posmarować olejem i grillować 5 minut z każdej strony. Podawać z masłem.
Przepis Marii Szymczak

Klasyczny pstrąg z grilla.
Klasyczny pstrąg z grilla. 123 rf

Ryby z grilla: pyszny, prosty pstrąg z grilla [PRZEPIS]

Składniki

  • pstrągi
  • sól
  • marchew
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cebula
  • masło

Wykonanie
Dwie godziny przed grillowaniem pstrąga posolić, następnie wymyć. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i cebulę. Natkę pietruszki i koperek pokroić, dokładnie wszystko wymieszać. Do środka każdego pstrąga nałożyć farsz i łyżeczkę masła. Zawinąć w folię, grillować z każdej strony po 10 minut.
Najlepsze do grillowania są pstrągi o wadze 30-35 dag.
Przepis Małgorzaty Filipowskiej

Grillowany pstrąg maślano-cytrynowy.
Grillowany pstrąg maślano-cytrynowy. Katarzyna Jaworek

Ryby z grilla: grillowane pstrągi maślano-cytrynowe [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej

Wykonanie
Wypatroszone pstrągi oczyścić z łusek i usunąć płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie natrzeć solą i pieprzem cytrynowym.
Do środka każdej z ryb włożyć plasterki cytryny oraz kawałki masła. 
Ryby ułożyć na aluminiowej tacce. Posmarować olejem. Tackę ułożyć na rozgrzanym grillu. Ryby grillować po około 15 minut z każdej strony.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym

Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla

Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]

Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Bikini z maseczką, plażowy hit tego lata?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3