Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji na dania ze szparagami
Zupa ze szparagami „Francuska wiosna”
Składniki
400 g zielonych szparagów
pęczek włoszczyzny
2 ziemniaki
50 ml śmietany 12%
pieprz
sól
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.