Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa-krem pieczarkowo-szparagowy Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie
Składniki dla 4 osób
2 litry delikatnego rosołu drobiowego
1 pęczek białych szparag
10 średniej wielkości pieczarek
2 ziemniaki
1 średnia cebula biała
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
pęczek pietruszki
Dodatkowo
2 szklanki grzanek
2 łyżki margaryny
Wykonanie
Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Główki odłożyć na bok. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rosołku. Dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotować ok. 30 minut. Cebulę podsmażyć na 1 łyżce margaryny. Przyrumienioną dodać do naszej zupy. Odebrać kilka łyżek i wymieszać z jogurtem. Dolać do reszty. Gotować jeszcze około 10 minut.
Na pozostałej margarynie usmażyć oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione, dodać główki szparagów i opiec z każdej strony. Zupę zmiksować na krem, nabrać na talerze, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparagi oraz grzanki.