
Truskawkowe tiramisu z migdałami
Składniki
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 jaja
1 opakowanie serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek gorzkiego kakao
1/2 szklanki wody
100g Migdałów Bakalland
1/2 kg truskawek
gorzka czekolada lub listki mięty
Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą.

Truskawkowa niespodzianka Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto kruche
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny Palmy
4 łyżki śmietany kwaśnej
3 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo
1 mały słoiczek marmolady różanej
1 kg truskawek
6 białek
1 szklanka cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
Wykonanie
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, rozwałkować i umieścić na blaszce o wymiarach 28x38. Ciasto posmarować marmoladką, na to ułożyć umyte i osuszone truskawki. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut. W międzyczasie ubić na sztywno białka, dodać cukier i jeszcze przez chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wylać na podpieczone ciasto i piec około 30 minut.

Pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek
szczypta soli
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 szklanki śmietany 18 proc. (kwaśnej)
2 cukry wanilinowe
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić ciasto nożem do połączonych składników, dodać wrzątek. Całe ciasto wyrobić do gładkości aż zrobi się elastyczne (jeżeli jest zbyt suche można dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować cienko, nałożyć owoce i skleić.
Ugotowane pierogi można polać sosem ze śmietany i cukru wanilinowego.

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo
25 dag truskawek
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.