Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Aromatyczny i słodki dżem z cukinii [PRZEPIS]

Janina Czaja
Z cukinii można przygotować rewelacyjny dżem.
Z cukinii można przygotować rewelacyjny dżem. 123 rf
Przepis na dżem z cukinii.

Przepisem na dżem z cukinii podzieliła się Janina Czaja z Krakowa. - Dżemik z cukinii jest słodki i bardzo aromatyczny – mówi.

Składniki  

  • 2 i 1/2 kg obranej cukinii bez pestek  
  • 1 kg cukru  
  • 2 galaretki pomarańczowe  
  • 4 starte goździki  
  • 2 łyżki cynamonu  
  • pół łyżeczki imbiru  
  • sok z połowy cytryny  
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie  
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cukrem, odstawić na 8 godz. 
Następnie gotować godzinę  na małym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać  galaretki, dodać resztę składników i gotować około 30 minut  dokładnie mieszając. 
Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodzie. 

Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska