Przetwory. Domowy dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Zobaczcie przepis!
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Zobaczcie przepis! Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Domowy dżem truskawkowo-jabłkowy według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki to prawdziwe lato zamknięte w słoiku! Zobaczcie jak zrobić taki dżem!

Domowe przetwory wracają do łask! I dobrze, bo to prawdziwy smak lata i wspomnienie smaków dzieciństwa. Przepisem na dżem truskawkowo-jabłkowy podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki: 

  • 60 dag truskawek 
  • 40 dag jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych) 
  • żelfix 3:1  
  • 35 dag cukru  
  • ½ łyżeczki cynamonu 

Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać  ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować, wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową. Dżem  nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pozostawić do góry dnem na ok. 5 minut.

Przedszkola i żłobki zamknięte do 25 kwietnia?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie