Przepisem na konfiturę z zielonych orzechów podzieliła się Maria Szymczak z Brzeska
Składniki
- 1 kg młodych i zielonych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 kg cukru
- kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
Wykonanie
Orzechy umyć, nakłuć drewnianą wykałaczką i zalać zimną wodą. Moczyć 3 dni, zmieniając kilkakrotnie wodę. Po tym czasie orzechy odcedzić i zalać gorącą wodą.
Gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić. Przygotować syrop: w dużym rondlu zagotować dwie szklanki wody, wsypać cukier, dodać cynamon i goździki. Gotować dopóki cukier się nie rozpuści. Ostudzonym syropem zalać orzechy. Odstawić.
Po trzech dniach orzechy wyjąc na sito, a syrop zagotować i gorącym zalać orzechy. Odstawić na 12 godzin. Następnego dnia smażyć orzechy 3 razy po 5 minut, z przerwami na ostudzenie. Gotowe konfitury wystudzić, przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?