Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Konfitura z zielonych orzechów włoskich [PRZEPIS]

mad
Z zielonych orzechów można przygotować rewelacyjną konfiturę na zimę.
Z zielonych orzechów można przygotować rewelacyjną konfiturę na zimę. pixabay.com
Przepis na konfiturę z zielonych orzechów włoskich.

Przepisem na konfiturę z zielonych orzechów podzieliła się Maria Szymczak z Brzeska

Składniki

  • 1 kg młodych i zielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki

Wykonanie
Orzechy umyć, nakłuć drewnianą wykałaczką i zalać zimną wodą. Moczyć 3 dni, zmieniając kilkakrotnie wodę.  Po tym czasie orzechy odcedzić i zalać gorącą wodą.
Gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić.  Przygotować syrop: w dużym rondlu  zagotować dwie szklanki  wody, wsypać cukier, dodać cynamon i goździki.  Gotować dopóki cukier się nie rozpuści.  Ostudzonym syropem zalać orzechy.  Odstawić.
Po trzech dniach  orzechy wyjąc na sito, a syrop zagotować i gorącym zalać orzechy.  Odstawić na 12 godzin. Następnego dnia smażyć orzechy 3 razy po 5 minut, z przerwami na ostudzenie.  Gotowe konfitury wystudzić, przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska