2 z 8
Poprzednie
Następne
Przetwory na zimę. 7 propozycji naszych Czytelników na domowe przetwory [PRZEPISY]
Ogórki kiszone Justyny Kalemby
Składniki
twarde, małe ogórki
czosnek
chrzan
koper
sól
liście dębu lub/i porzeczki
Wykonanie
Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika.
Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.