3 z 8
Poprzednie
Następne
Przetwory na zimę. 7 propozycji naszych Czytelników na domowe przetwory [PRZEPISY]
Papryka marynowana Barbary Stachurskiej
Składniki
papryka
ocet
sól
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa
suszone goździki
Wykonanie
Paprykę, najlepiej mięsistą czerwoną, umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Można też dzielić na większe części. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiegi, liść laurowy i kilka suszonych goździków.
Zalewa – zagotować 3,5 litra wody, pół litra octu, 12 łyżek cukru, 6 łyżek soli, ziele angielskie i liść laurowy.
Gorącą zalewą zalać paprykę, dolać trochę oliwy, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Tak przygotowana papryka jest twarda i jędrna.