- Marynowana fasolka szparagowa jest idealna jako dodatek do sałatek i drugiego dania. Nie może jej zabraknąć w domowej spiżarni - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki (na 10 słoiczków 330 ml)
- 1,5 kg fasolki szparagowej
- kilka gałązek kwiatu kopru
- ziarna pieprzu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca
- 10 ząbków czosnku
Składniki na zalewę
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
Wykonanie
Fasolkę obciąć na końcach i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
Do każdego ze słoików włożyć po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach ułożyć obgotowaną fasolkę.
Z podanych składników zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 15 minut.