MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory na zimę. Marynowana fasolka szparagowa [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Marynowana fasolka szparagowa.
Marynowana fasolka szparagowa. Katarzyna Jaworek
Przepis na marynowaną fasolkę na zimę do słoików.

- Marynowana fasolka szparagowa jest idealna jako dodatek do sałatek i drugiego dania. Nie może jej zabraknąć w domowej spiżarni - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki (na 10 słoiczków 330 ml)

  • 1,5 kg fasolki szparagowej
  • kilka gałązek kwiatu kopru
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • 10 ząbków czosnku

Składniki na zalewę

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli


Wykonanie

Fasolkę obciąć na końcach i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Do każdego ze słoików włożyć po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach ułożyć obgotowaną fasolkę. 
Z podanych składników zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 15 minut. 

Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska