2/12

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń z Białki

Składniki
ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie
Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.  Wróć do artykułu

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3