Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Powidła z czarnego bzu [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na pyszne powidła z czarnego bzu.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białki co rok przygotowują powidła z czarnego bzu. Są wyśmienite!

Powidła z czarnego bzu [PRZEPIS]

Składniki

  • czarny bez
  • cukier lub miód
  • woda

Wykonanie
Umyć baldachy z owocami, zdjąć owoce z baldachów, najlepiej widelcem, zasypać cukrem i zostawić na noc. Proporcja : na kilogram owoców od 10 do 25 dkg cukru. Na drugi dzień smażyć na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, uważać, aby nie przypalić. Zamiast cukru można użyć miodu (jeszcze bardziej uważać, żeby nie przypalić). Gdy zgęstnieją, gorące włożyć do słoiczków, od razu zamknąć i postawić do góry dnem. Ostudzone przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można krótko zapasteryzować.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska