Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Domowe sałatki są doskonałym dodatkiem do obiadu.
Domowe sałatki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Katarzyna Jaworek
Przepis na domową sałatkę paprykowo-pieczarkową na zimę do słoików.

Sałatka paprykowo-pieczarkowa to doskonały dodatek do obiadu. Warto ją zrobić – zapewnia Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)

  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę

  • 1 litr wody
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżki soli

Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Zobacz też:
Marynowana fasolka szparagowa na zimę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska