Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę...
fot. Katarzyna Jaworek

Przetwory. Sałatki na zimę do słoika. TOP 10 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę
1 litr wody
2/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Ostatnia sesja Rady Powiatu Malborskiego była okazją do podsumowań

Ostatnia sesja Rady Powiatu Malborskiego była okazją do podsumowań

Rada Powiatu Malborskiego spotkała się na ostatniej sesji w kadencji

Rada Powiatu Malborskiego spotkała się na ostatniej sesji w kadencji

Polecamy

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO

Jaki kolor lakieru do paznokci odmładza dłonie? Będziesz zachwycona tym manicurem

Jaki kolor lakieru do paznokci odmładza dłonie? Będziesz zachwycona tym manicurem

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?