4/12

Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki SznajderSkładniki1 kg ogórków (lub  wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować

Agnieszka Sznajder

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Agnieszki Sznajder

Składniki

1 kg ogórków (lub wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko trzeba przygotować różnej wielkości słoiki)
 
Składniki na solankę 
1 litr zimnej wody 
3 kopiate łyżki soli morskiej  
 
Składniki na zalewę 
2 i 1/2 szklanki wody 
1 i 1/4 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki cukru 
10 ziaren ziela angielskiego 
10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego 
4 liście laurowe 
1 płaska łyżeczka kurkumy 
kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój 
2 płaskie łyżeczki gorczycy 
 
Wykonanie
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę. Po godzinie zlać solankę, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w słoikach. 
Składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dać część przypraw, na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 8-10 minut.  Wróć do artykułu

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3