Przetwory z pomidorów. Domowy przecier pomidorowy z ziołami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis.
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis. Fot. Andrzej Łukańko
- Nazywam ten wyrób przecierem z ziołami i jest to baza do zup, sosów, ale równie dobrze można to nazwać dżemem z pomidorów, keczupem, pastą pomidorową. Samo wykończenie dania określa nazwę – mówi nasz Czytelnik Andrzej Łukańko.

Zamykamy lato w słoikach! Zobaczcie przepis na aromatyczny przecier pomidorowy!

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • duża łyżka cukru
  • 200 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
  • sól morska

Opcjonalnie:

  • pęczek natki z pietruszki
  • pęczek bazylii-
  • pęczek kopru
  • pęczek kopru włoskiego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki selera liściowego lub łodygowego

Wykonanie:
Pomidory należy umyć wykroić piętkę i przekroić na pół.
Włożyć do garnka - najlepiej z grubym dnem o pojemności 6 litrów - i dodać olej.
Rozgotować pomidory bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Trwa to około ½ godziny.
Ostudzić i przetrzeć przez sito lub przez specjalny głównie do pomidorów przyrząd do przecierania. W handlu dostępne są wykonane z plastiku lub blachy nierdzewnej z jednym lub dwoma sitkami. Sitka mają różne średnice otworów do przecierania. Większe otwory nie zatrzymują pestek.
Ponownie zagotować dodając cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz - opcjonalnie - drobno pokrojone zioła. Wystarczy gotować około 15 minut .
Można nie dodać ziół i będzie to czysty przecier.
Taki przecier to idealna baza do zup i sosów.

Aby otrzymać ten przecier w postaci dżemu, keczupu, lub pasty to należy :
1. Zagęścić ten przecier dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotując przecier około 25 minut zamiast 15 minut często mieszając.
2. Przed dodaniem ziół dusić przecier na wolnym ogniu około 1-2 godzin często mieszając, aby nie przypalić. W ten sposób przecier będzie zagęszczony. Na 10 minut przed końcem dodać opcjonalnie zioła lub nie.
Przelać pomidory do umytych i wysuszonych słoików mocno zakręcić i pasteryzować około 10 do 15 minut w zależności od pojemności słoików.
Kompozycja „przecieru „ to wynik indywidualnych upodobań i smaków. Tutaj można i warto eksperymentować.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Facebook zniknie z terenów Unii?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3