Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory z pomidorów. Domowy przecier pomidorowy z ziołami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis.
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis. Fot. Andrzej Łukańko
- Nazywam ten wyrób przecierem z ziołami i jest to baza do zup, sosów, ale równie dobrze można to nazwać dżemem z pomidorów, keczupem, pastą pomidorową. Samo wykończenie dania określa nazwę – mówi nasz Czytelnik Andrzej Łukańko.

Zamykamy lato w słoikach! Zobaczcie przepis na aromatyczny przecier pomidorowy!

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • duża łyżka cukru
  • 200 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
  • sól morska

Opcjonalnie:

  • pęczek natki z pietruszki
  • pęczek bazylii
  • pęczek kopru
  • pęczek kopru włoskiego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki selera liściowego lub łodygowego

Wykonanie:
Pomidory należy umyć wykroić piętkę i przekroić na pół.
Włożyć do garnka - najlepiej z grubym dnem o pojemności 6 litrów - i dodać olej.
Rozgotować pomidory bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Trwa to około ½ godziny.
Ostudzić i przetrzeć przez sito lub przez specjalny głównie do pomidorów przyrząd do przecierania. W handlu dostępne są wykonane z plastiku lub blachy nierdzewnej z jednym lub dwoma sitkami. Sitka mają różne średnice otworów do przecierania. Większe otwory nie zatrzymują pestek.
Ponownie zagotować dodając cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz - opcjonalnie - drobno pokrojone zioła. Wystarczy gotować około 15 minut .
Można nie dodać ziół i będzie to czysty przecier.
Taki przecier to idealna baza do zup i sosów.

Aby otrzymać ten przecier w postaci dżemu, keczupu, lub pasty to należy :
1. Zagęścić ten przecier dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotując przecier około 25 minut zamiast 15 minut często mieszając.
2. Przed dodaniem ziół dusić przecier na wolnym ogniu około 1-2 godzin często mieszając, aby nie przypalić. W ten sposób przecier będzie zagęszczony. Na 10 minut przed końcem dodać opcjonalnie zioła lub nie.
Przelać pomidory do umytych i wysuszonych słoików mocno zakręcić i pasteryzować około 10 do 15 minut w zależności od pojemności słoików.
Kompozycja „przecieru „ to wynik indywidualnych upodobań i smaków. Tutaj można i warto eksperymentować.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska