Przetwory z pomidorów. Domowy przecier pomidorowy z ziołami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis.
Domowy przecier pomidorowy z ziołami. Zobaczcie przepis. Fot. Andrzej Łukańko
- Nazywam ten wyrób przecierem z ziołami i jest to baza do zup, sosów, ale równie dobrze można to nazwać dżemem z pomidorów, keczupem, pastą pomidorową. Samo wykończenie dania określa nazwę – mówi nasz Czytelnik Andrzej Łukańko.

Zamykamy lato w słoikach! Zobaczcie przepis na aromatyczny przecier pomidorowy!

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • duża łyżka cukru
  • 200 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
  • sól morska

Opcjonalnie:

  • pęczek natki z pietruszki
  • pęczek bazylii
  • pęczek kopru
  • pęczek kopru włoskiego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 gałązki selera liściowego lub łodygowego

Wykonanie:
Pomidory należy umyć wykroić piętkę i przekroić na pół.
Włożyć do garnka - najlepiej z grubym dnem o pojemności 6 litrów - i dodać olej.
Rozgotować pomidory bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Trwa to około ½ godziny.
Ostudzić i przetrzeć przez sito lub przez specjalny głównie do pomidorów przyrząd do przecierania. W handlu dostępne są wykonane z plastiku lub blachy nierdzewnej z jednym lub dwoma sitkami. Sitka mają różne średnice otworów do przecierania. Większe otwory nie zatrzymują pestek.
Ponownie zagotować dodając cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz - opcjonalnie - drobno pokrojone zioła. Wystarczy gotować około 15 minut .
Można nie dodać ziół i będzie to czysty przecier.
Taki przecier to idealna baza do zup i sosów.

Aby otrzymać ten przecier w postaci dżemu, keczupu, lub pasty to należy :
1. Zagęścić ten przecier dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotując przecier około 25 minut zamiast 15 minut często mieszając.
2. Przed dodaniem ziół dusić przecier na wolnym ogniu około 1-2 godzin często mieszając, aby nie przypalić. W ten sposób przecier będzie zagęszczony. Na 10 minut przed końcem dodać opcjonalnie zioła lub nie.
Przelać pomidory do umytych i wysuszonych słoików mocno zakręcić i pasteryzować około 10 do 15 minut w zależności od pojemności słoików.
Kompozycja „przecieru „ to wynik indywidualnych upodobań i smaków. Tutaj można i warto eksperymentować.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie