Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy przecier pomidorowy...
fot. pixabay.com

Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]

Domowy przecier pomidorowy

Składniki
dojrzałe pomidory (najlepiej mięsiste, typu lima, ale inne też mogą być)
sól
cukier (opcjonalnie)
wysokiej jakości olej (opcjonalnie)

Wykonanie
Pomidory, najlepiej gatunki mięsiste, ale mogą być jakiekolwiek, byle byłyby dojrzałe, sparzyć we wrzątku. Zdjąć skórkę i dokładnie pooglądać, czy nie są gdzieś spleśniałe lub za bardzo uszkodzone.
Pokroić w dowolne kawałki, dać do porządnie wymytego i wyparzonego garnka. Najlepiej, by garnek był z podwójnym dnem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować często mieszając, tak, by większość wody wyparowała. W międzyczasie dosolić do smaku. Jeżeli pomidory nie są zbyt słodkie można dodać odrobinę cukru – podkręci to nieco smak pomidorów.
Gdy pomidory będą już miały odpowiednią konsystencję, zdjąć je z gazu i porządnie zblendować.
Po zblendowaniu dla pewności jeszcze raz zagotować.
Niektóre blendery nie poradzą sobie z pestkami, które mogą (ale nie muszą) się psuć. Wtedy – metodą naszych babć – możemy przetrzeć przecier przez sito. Chyba, że komuś nie przeszkadzają pestki, to nie trzeba.
Gorący przecier przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki wyjąć i postawić na blacie do góry dnem, żeby zakrętka „zassała”.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że przecier nie spleśnieje, po nalaniu go do słoików, warto dać na wierzch odrobinę dobrej jakości oleju.
Z takiego przecieru wychodzi rewelacyjna zupa pomidorowa, jest też doskonały do wszelkich sosów pomidorowych czy lecza. Warto go zrobić w różnej wielkości słoikach – w zależności od potrzeb.
Przepis Justyny Kalemby

Zobacz również

Ponad milion złotych na miejca pracy dla niepełnosprawnych z Opolszczyzny

Ponad milion złotych na miejca pracy dla niepełnosprawnych z Opolszczyzny

Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

GORĄCY TEMAT
Lewandowski już wie, kto będzie jego trenerem w przyszłym sezonie

Polecamy

Tężnia solankowa w Chrzanowie nieczynna. Pogoda nie sprzyja prozdrowotnym inhalacjom

Tężnia solankowa w Chrzanowie nieczynna. Pogoda nie sprzyja prozdrowotnym inhalacjom

Zadbaj o zdrowie. Odwiedź kiosk profilaktyczny w małopolskim NFZ

Zadbaj o zdrowie. Odwiedź kiosk profilaktyczny w małopolskim NFZ

Sanatorium Uzdrowiskowe MSWiA w Krynicy-Zdroju ma nową dyrektor. To Iwona Wachna

Sanatorium Uzdrowiskowe MSWiA w Krynicy-Zdroju ma nową dyrektor. To Iwona Wachna