Pieczarki w 90, a nawet 95% składają się z wody, dlatego przy obróbce termicznej znacznie zmniejszają objętość. Przy przyrządzaniu pieczarek warto pamiętać, aby nie dodawać do nich soli na początku przyrządzania, bo sól tylko przyśpieszy wydzielanie wody przez co stracimy cały grzybowy aromat.
Przeczytaj: W tych lasach są grzyby - tu rosną borowiki i maślaki. Leśnicy zaskoczeni: - Zaczęło się wyjątkowo szybko
Pieczarki idealnie nadają się jako dodatek do mięs, zapiekanek, pizzy, sosów i wielu innych potraw.
Grzyby te to źródłobiałka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B (takich jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), minerałów (takich jak selen, miedź i potas).
Te osoby nie powinny jeść pieczarek
W galerii poniżej zebraliśmy, jakie są przeciwwskazania do jedzenia pieczarek. Oto one:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?