Pyszne ciasta na karnawał 2024. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Sernik na kakaowym spodzie Moniki Marmuźniak
Składniki
1 kg twarogu (wiaderkowy bez żadnych dodatków smakowych)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
250 g cukru
200 g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
skórka z pomarańczy, rodzynki
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem do puszystej, białej masy jak na kogel mogel. Następnie małymi porcjami dodawać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i twaróg - cały czas miksując. Dodać dwie łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy oraz rodzynki. Oddzielone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Białka połączyć z masą sernikową drewnianą łyżką dokładnymi, ale delikatnymi ruchami, tak by nie zniszczyć struktury białek. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Masę z kakao wylać na blachę, a na nią masę bez kakao. Piec około godziny w 175 stopniach.