Pyszne ciasta na karnawał 2024. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Tort pomarańczowo-orzechowy Olgi Tochowicz
Składniki na ciasto
200 g miękkiego masła
180 g cukru
skórka i sok wyciśnięty z pomarańczy
5 jajek, białka i żółtka osobno
130 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych lub startych migdałów
Składniki na masę
150 g orzechów
3/4 szklanki gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru
3 żółtka
Wykonanie
Masło ubić na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dosypać migdały i wlać sok z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno i w dwóch lub trzech partiach wymieszać delikatnie z ciastem. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wyłożony papierem, a boki posmarowane masłem).
Piec 30-35 minut w 180 st. (do suchego patyczka). Gdy tort ostygnie, przekroić na dwa lub trzy blaty i przełożyć masą. Udekorować kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi.
Masa. 150 g orzechów zemleć, zalać 3/4 szklanki gorącego mleka. Odstawić, żeby napęczniały. 200 g masła i 150 g cukru ubić na biały krem, dodać ucierając po jednym 3 żółtka, a potem, po trochu, orzechy z mlekiem.