Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne ciasto na niedzielę. Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu [PRZEPIS]

mad
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową,  bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu. Zobaczcie przepis.
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu. Zobaczcie przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu to deser w sam raz do niedzielnej kawy. Zobaczcie przepis.

Pyszne, niebanalne ciasto na weekend: biszkopt, masa budyniowa, ananas i kokos. Palce lizać! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu [PRZEPIS]

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków koksowych

Poncz:

  • 100 ml rumu
  • sok z połowy cytryny

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka ananasa

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Beza kokosowa:** Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.

3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.

4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.

5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nakarm psiaka, zgarnij kwiatka: Rozmowa Adrianem Meyerem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska