Pyszne, niespotykane ciasta na weekend. Zobacz przepisy na wyjątkowe domowe wypieki
Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]
Przepisem na ciasto „słodka pomarańcza” podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder. Starosądeczanka, miłośniczka gotowania i wędrówek górskich. – Prowadzę blog kulinarny "Apetyczna babeczka". Inspiruje mnie to, co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy” – mówi o sobie.
Składniki na biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Składniki na mus
litr soku z pomarańczy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki cukru kryształu
Składniki na piankę
1/2 litra śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącego mleka
Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.