Pyszne przepisy na wielkanocne ciasta
WIELKANOCNA BABA to obowiązek na święta. Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie. PRZEPIS: Składniki: Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie, cukier waniliowy - 1 opakowanie, aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki, cukier - 1 szklanka, jajko - 4 sztuki, mąka pszenna - 0.75 szklanki, mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, kakao - 2 łyżki, ,biały lukier - 1 opakowanie.
Sposób przygotowania: Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę do pieczenia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).