Rabarbar. Pięć pomysłów na pyszne dania z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Tartaletki z delikatnym żurawinowo-rabarbarowym musem
Składniki:
1 kg rabarbaru
150 g żurawiny całe owoce Bakalland
1 cytryna
4 łyżki syropu z agawy
100 ml śmietanki kokosowej
świeża mięta
1 opakowanie ciasta francuskiego
Wykonanie
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym ciastem wykładamy małe foremki, które wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i przelewamy do nich mus. Całość posypujemy suszoną żurawiną i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika. Gotowe tartaletki studzimy i ozdabiamy listkami mięty.