Rabarbar. Pięć pomysłów na pyszne dania z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Panna Cotta z rabarbarem Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na 5 słoiczków o pojemności 100 ml
Panna Cotta:
150 g śmietanki kremówki
150 ml mleka 3,2%
6 g żelatyny + 2 łyżki wody
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
Mus:
200 g rabarbaru
50 g czerwonego słodkiego wina
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
Wykonanie
Zaczynamy od zrobienia panna cotty. Wlewamy do garnka śmietankę i mleko oraz wsypujemy cukier. Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy łyżeczką bądź nożem ziarenka wanilii, które wrzucamy do śmietanki razem z rozciętą laską wanilii. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na płyn.
W międzyczasie w szklance/kubeczku zalewamy zimną woda żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy śmietanka z mlekiem się zagotuje i żelatyna napęcznieje, ściągamy ją gazu. Następnie przez siteczko przecedzamy śmietankę, aby pozbyć się większych części laski wanilii, które mogły się pojawić po wybieraniu ziarenek. Odstawiamy garnek, a nasz kubeczek z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody (np. miseczki) i mieszamy aż żelatyna zrobi się płynna. Kiedy to nastąpi wlewamy ją do śmietanki i całość mieszamy.
Następnie przelewamy do słoiczków (pucharków) i zostawiamy w lodówce do stężenia (2 godzinki powinny wystarczyć – panna cotta powinna być stężała ale nie sztywna). Słoiczki napełniamy tak mniej więcej do 2/3 ich pojemności.
Kiedy panna cotta się chłodzi, można zabrać się za rabarbar. Myjemy, odcinamy co zbędne, czyli liście i końcówki, kroimy i wrzucamy do garnka. Dolewamy wino, dosypujemy cukier z cynamonem i stawiamy na gaz. Na małym ogniu dusimy aż rabarbar się rozpadnie i będzie miękki. Ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy rabarbar jest już zimny, a panna cotta stężała, możemy go nakładać wypełniając pozostałą część słoiczka. Rabarbar możemy zblendować, ale tym razem nam pasowała taka pierwotna wersja tego kwaskowego specjału.