Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panna Cotta z rabarbarem Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Rabarbar. Pięć pomysłów na pyszne dania z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]

Panna Cotta z rabarbarem Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na 5 słoiczków o pojemności 100 ml

Panna Cotta:
150 g śmietanki kremówki
150 ml mleka 3,2%
6 g żelatyny + 2 łyżki wody
1 laska wanilii
2 łyżki cukru

Mus:
200 g rabarbaru
50 g czerwonego słodkiego wina
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru

Wykonanie
Zaczynamy od zrobienia panna cotty. Wlewamy do garnka śmietankę i mleko oraz wsypujemy cukier. Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy łyżeczką bądź nożem ziarenka wanilii, które wrzucamy do śmietanki razem z rozciętą laską wanilii. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na płyn.
W międzyczasie w szklance/kubeczku zalewamy zimną woda żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy śmietanka z mlekiem się zagotuje i żelatyna napęcznieje, ściągamy ją gazu. Następnie przez siteczko przecedzamy śmietankę, aby pozbyć się większych części laski wanilii, które mogły się pojawić po wybieraniu ziarenek. Odstawiamy garnek, a nasz kubeczek z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody (np. miseczki)  i mieszamy aż żelatyna zrobi się płynna. Kiedy to nastąpi wlewamy ją do śmietanki i całość mieszamy.
Następnie przelewamy do słoiczków (pucharków) i zostawiamy w lodówce do stężenia (2 godzinki powinny wystarczyć – panna cotta powinna być stężała ale nie sztywna). Słoiczki napełniamy tak mniej więcej do 2/3 ich pojemności.
Kiedy panna cotta się chłodzi, można zabrać się za rabarbar. Myjemy, odcinamy co zbędne, czyli liście i końcówki, kroimy i wrzucamy do garnka. Dolewamy wino,  dosypujemy cukier z cynamonem i stawiamy na gaz. Na małym ogniu dusimy aż rabarbar się rozpadnie i będzie miękki.  Ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy rabarbar jest już zimny, a panna cotta stężała, możemy go nakładać wypełniając pozostałą część słoiczka. Rabarbar możemy zblendować, ale tym razem nam pasowała taka pierwotna wersja tego kwaskowego specjału.

Zobacz również

Policjant z nowotomyskiej komendy - Cezary Konczerewicz zdobył złoto w Poznaniu!

Policjant z nowotomyskiej komendy - Cezary Konczerewicz zdobył złoto w Poznaniu!

Kraksa na ekspresówce we Wrzosach. Opel uderzył w bariery

Kraksa na ekspresówce we Wrzosach. Opel uderzył w bariery

Polecamy

Krakowski radny interweniuje ws. Bunkra Sztuki

Krakowski radny interweniuje ws. Bunkra Sztuki

Kara dla Sławomira Peszki. Ile meczów?

Kara dla Sławomira Peszki. Ile meczów?

Ukrzyżowanie. Od hańbiącej śmierci do symbolu odkupienia

PLUS
Ukrzyżowanie. Od hańbiącej śmierci do symbolu odkupienia