Rabarbar. Pięć pomysłów na pyszne dania z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Szaszłyki z kurczaka w delikatnym musie rabarbarowo-wiśniowym posypane kolorowym pieprzem
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 kilogram rabarbaru
1 cytryna
łyżeczka startego imbiru
kolorowy pieprz
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 g żurawiny całe owoce Bakalland
1 szklanka soku malinowego
Wykonanie
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Na patelni podsmażamy pokrojony rabarbar z suszoną wiśnią i sokiem z cytryny. W trakcie gotowania dodajemy sok z malin oraz cukier.
Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Następnie całość dokładnie blendujemy. Część musu przekładamy do osobnego naczynia (posłuży nam jako sos do mięsa), a pozostałą część stosujemy jako marynatę, do której przekładamy pokrojone mięso.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy sól oraz kolorowy pieprz. Odstawiamy na kilka godzin. Następie paski mięsa smażymy i nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki w trakcie jedzenie moczymy w pozostałym musie.