
Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
20 dag łuskanego grochu
10 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
duża cebula
marchewka
jajko
grysik
ziele angielskie, liść laurowy
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Groch gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Gdy groch będzie miękki, dodać mięso i marchewkę.
Na talerz wsypać grysik i wbić jedno jajko. Wyrobić zbite ciasto, zetrzeć je na tarce do zupy.
Chwilę zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Kwaśnica góralska mojej babci
Składniki:
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Zupa bryndzowa z boczkiem
Składniki
2,5 litra wywaru warzywnego
30 dag boczku wędzonego
1/2 kg bryndzy owczej
400 ml kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)
Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Składniki
litr maślanki
1/2 łyżki śmietany 30 proc.
2 łyżki mąki
30 dag boczku
0,5 kg ziemniaków
pęczek koperku
Wykonanie
Dokładnie wymieszać maślankę, śmietanę i mąkę, tworząc tzw. zalepkę. Zalepkę wlać na wrzącą, osoloną wodę (litr) i chwilę gotować. Polewkę z maślanki podawać z gotowanymi ziemniakami i okrasić podsmażonym boczkiem. Posypać koprem zielonym. Polewkę można także podać z jajkami gotowanymi na twardo.