Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z grzybami czy quiche z grzybami? Tych dań musisz skosztować [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na niebanalne dania z grzybami w roli głównej!
Zobaczcie przepisy na niebanalne dania z grzybami w roli głównej!
Sos grzybowy czy zupa grzybowa na stałe zagościła w naszym menu z grzybami w roli głównej. Czas na coś innego! Warto przygotować pyszne risotto z grzybami, czy quiche! Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. Zobaczcie przepisy szefa kuchni!

Ach te grzyby! Pyszne i aromatyczne! Faktem jest, że świeże grzyby składają się w ponad 90 procentach z wody. Nieliczni jednak wiedzą, że grzyby zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan. Sięgajmy więc po grzyby jak najczęściej! Wszak sezon na grzyby w pełni!

Risotto z grzybami [PRZEPIS]

Risotto z grzybami.
Risotto z grzybami.

Składniki na risotto

  • 150 g grzybów świeżych (50 g suszonych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wina
  • 50 g masła
  • 80 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • 50 ml śmietanki 18% słodkiej
  • ok 1 l bulionu warzywnego

Wykonanie
Jeśli posiadamy suszone grzyby to przed przystąpieniem do gotowania namaczamy je przez godzinę w zimnej wodzie.
W garnku podgrzewamy wywar warzywny i wrzucamy do niego grzyby, gotujemy do miękkości. Odcedzamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki
Do rondla wrzucamy masło i gdy się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy przez 1-2 minuty. Podlewamy winem i czekamy aż alkohol wyparuje. Po tym czasie dolewamy po trochę gorącego wywaru warzywno-grzybowego. Gotujemy aż będzie mocno al’dente.
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, jak się zeszkli dodajemy posiekane grzyby. Przesmażamy aż się zarumienią i wlewamy śmietankę. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem, wsypujemy starty parmezan i pietruszkę.

Quiche z grzybami i szynką parmeńską [PRZEPIS]

Quiche z grzybami i szynką parmeńską.
Quiche z grzybami i szynką parmeńską.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g grzybów leśnych
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 200 ml śmietanki 18%

Wykonanie
Naczynie na tartę smarujemy dokładnie masłem. Rozwijamy ciasto francuskie i przykrywamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozwałowujemy i przekładamy na tartę, odcinamy nadmiar.
Umyte i osuszone grzyby kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na niej cebulę i czosnek, po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i gdy będzie zarumieniona, grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy razem ze śmietanką oraz startym serem. Całość połączyć i delikatnie wylać na ciasto francuskie. Piec około 30m w 200 stopniach C. do ścięcia się masy.
Przepisy Michała Biernata z Dworu Korona Karkonoszy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska