Zwieńczeniem polskiego grzybobrania jest najczęściej kosz wypełniony maślakami, prawdziwkami, kurkami i koźlakami. W Polsce występują jednak również gatunki, których znalezienie stanowi spełnienie marzeń wielu grzybiarzy. Mowa o truflach – najdroższych grzybach jadalnych świata, których cenę rekompensuje niezwykle oryginalny aromat przygotowanych z ich wykorzystaniem potraw. Na szczęście istnieją bardziej przystępne sposoby włączenia truflowych smaków do jesiennego menu.
Jak twierdzą koneserzy wyrafinowanych dań, w smaku trufle nie przypominają żadnego innego z grzybów, co w połączeniu z niezwykle trudnym do odnalezienia miejscem ich występowania wpływa na bardzo wysoką, sięgającą kilkudziesięciu tysięcy złotych za kilogram cenę.
Te rosnące jedynie pod ziemią drogocenne rarytasy byłyby niemożliwe do zlokalizowania przez człowieka, gdyby nie pomoc zwierząt – świń oraz psów, których doskonały węch pozwala odnaleźć smakowity trop. Pomimo wysokiej ceny możliwe jest przygotowanie potraw o smaku trufli bez konieczności wydawania fortuny. Ze względu na niezwykle silny aromat tych grzybów, zaledwie odrobina sproszkowanych trufli, w połączeniu z ryżem lub makaronem, potrafi stworzyć kompletne danie, które zachwyca wyrazistym smakiem o intensywnej, orzechowej nucie. Coraz częściej na półkach sklepowych pojawia się zarówno oliwa truflowa, jak i puder truflowy, z którego sami możemy przyrządzić aromatyczną oliwę, będącą doskonałym dodatkiem do risotto, zapiekanek, zup, mięs i makaronów.
Idealnym daniem na jesienne popołudnia stanie się risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem, posypane wiórkami sera oraz skropione odrobiną oliwy truflowej. Proste, szybkie i bajecznie pyszne!
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 300 g świeżych pieczarek
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy truflowej
Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Zobacz też:Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
Zobacz też:Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia
Zobacz też:Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też:Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?