Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca, prosta zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili. Rozgrzewająca i pyszna. Zobaczcie przepis!
Zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili. Rozgrzewająca i pyszna. Zobaczcie przepis! fot. pixabay
Macie ochotę na rozgrzewającą zupę z dyni? Jej sekret to dodatek gałki muszkatołowej, świeżego imbiru oraz chili. Zobaczcie przepis!

Dynia, chociaż mało intensywna w smaku, zyska, jeżeli odpowiednio ją doprawimy. Wielbicielom nieco ostrzejszych smaków polecamy zupę z dodatkiem intensywnych przypraw. Przepis naszej Czytelniczki Justyny Kalemby.

Składniki

  • średnia dynia
  • 2 małe cebule
  • chilli
  • olej
  • ½ kubka śmietany
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • grzanki

Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru (startego na tarce), sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
Zupę zblendować, następnie nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy, zagotować. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska