Ryba po grecku na Wigilię 2021 – przepisy. Zobacz jak przygotować pyszną rybę z duszonymi warzywami

opr. Magda Smoleń
Zobacz jak przygotować pyszną rybę po grecku na Wigilię 2020.
Zobacz jak przygotować pyszną rybę po grecku na Wigilię 2020. Fot. 123 RF
Udostępnij:
Trzy sprawdzone przepisy na wigilijną rybę po grecku! Zobaczcie, jak zrobić pyszne filety z mintaja lub morszczuka czy dorsza z duszonymi warzywami.

Jak przygotować rybę po grecku na Wigilię 2021? Zobacz trzy przepisy:

  • ryba po grecku według Koła Gospodyń Wiejskich
  • szybka i prosta ryba po grecku
  • nowoczesna ryba po grecku z suszonymi morelami
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Ryba po grecku według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

  • 1 kg filetów mintaja
  • ½ kg marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka (do panierowania ryby)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia ryby
  • 1 kostka masła
  • przyprawy do smaku według uznania: wegeta, pieprz, sól, przyprawa do ryby

Wykonanie ryby po grecku
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając, aby ich nie mieszać przed duszeniem. Cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, aby pozbawić ją goryczki.
Warzywa poddajemy obróbce termicznej - do rondla wkładamy masło, kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę, koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy, że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak, aby warzywa były soczyste. Warzywa dzielimy na 3 części.
Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spodzie układamy 1 część warzyw, na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw . Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Ryba po grecku – prosty i szybki przepis.
Ryba po grecku – prosty i szybki przepis. Fot. 123 RF

Ryba po grecku – prosty i szybki przepis

Składniki

  • 40 dag filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • 2 cebulki
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  • pieprz
  • sól
  • mielona papryka

Wykonanie
Filety z ryby posolić i usmażyć na oliwie. Ułożyć w salaterce. Oczyszczone i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć krótko na oleju.
Dodać niewielką ilość wody i poddusić. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić sos solą, pieprzem i papryką do smaku. Usmażoną rybę polać sosem.
Przepis Janiny Czai

Ryba po grecku z morelami.
Ryba po grecku z morelami. Fot. archiwum

Ryba po grecku z morelami [PRZEPIS]

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
  • 100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
  • 3 papryki konserwowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia ryby
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit

w tym przepisie ważne żeby oprócz dobrej jakości ryby użyć dobrego koncentratu, moim zdaniem najlepszy jest Włocławek, inne jakoś mi psuły smak rybki

Dodaj ogłoszenie